NDK-s Magyarok Egyesülete
Budapest, Dévai u. 20/B. 1134

 

 

Beszámoló
a Fővárosi Önkormányzat
"Közösségépítés sport, kulturális és szabadidős tevékenységek kapcsán"
címmel meghirdetett pályázatán végzett tevékenységről

Bevezetés

Az NDK-s Magyarok Egyesülete azokat az egykori munkavállaló fiatalokat szervezi, akik a Magyar Népköztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság között 1967-ben létrejött államközi egyezmény alapján 1967-től 1983 tartó munkaerő-csere szerződés keretén belül 3 évre szóló munkavállalással az NDK különböző városaiban dolgoztak. Számuk meghaladja a 30 ezret, közülük mintegy 15 ezren töltötték ki három évet és jelentős részük megházasodott és letelepedett az NDK-ban, a későbbiekben egyesült Németországban.

Ma sokan közülünk egyedül élnek, egyre több az özvegyen élő társunk, őket az elmagányosodás veszélye érintheti. Közös programok szervezésével igyekszünk bevonni az egyedül maradt társainkat is a munkánkba.

Az informatika, az internet a kapcsolattartás lehetőségét könnyebbé teszi. Ezért jött létre 2003-ban az ndk.hu web-oldal, majd az összegyűltek számára megalakítottuk az NDK-s Magyarok Egyesületét. Eddig három országos találkozót rendeztünk, ahol alkalmanként 400-600 egykori NDK-s vett részt (http://www.ndk.hu/zs/menu/index_3.htm).

A pályázat tervezett céljait az alább részletezett beszámoló szerint megvalósítottuk!

Programjainkkal sikerült tervezett az „egykori fiatalok" közül újabbakat megnyerni közösségünk számára, a szabadidős és kulturális programokkal újraélesztettünk és elmélyítettünk sok régi kapcsolatot és új barátságok is szövődtek.

Sikerült a szolidaritás érzését volt társainkban felébreszteni és rászoruló - pl. árvizkárosult -egykori társaink közül többet megsegíteni.

Programjaink sikere azt mutatja, hogy hatékonyan tudtuk a különböző társadalmi rétegű, egzisztenciájú érdeklődőket jó hangulatú rendezvényeken összefogni. Gyarapodik az önkéntes segítők száma is, akik a többiekért szívesen tevékenykednek.

 

(A rendezvények háttéranyagai, fényképei a http://www.ndk.hu/zs/ web-oldalon megtekinthetők, ill. a 2010-es NDK-s találkozóról a Magyar Televízió által forgatott riport anyagát, valamint a találkozóra kiadott cd-t mellékeljük.)

 

Egri kirándulás - 2009. október 4-5.

Mikor elterveztük az egri kirándulásunkat, nem is gondoltuk, hogy az 50 főt meg fogja haladni a résztvevők száma. A legnagyobb létszámmal az ebéden vettünk részt, itt 86-an voltunk.

Péntek este kötetlen beszélgetés folyt, az új résztvevők bemutatkoztak.

A szombati nap kávéillatra ébredtünk. Szeles Adorján és felesége önkéntesen kinevezték magukat presszósnak és főzték nekünk a finom kávét, ami igencsak elkelt a nehéz nap éjszakája után.

10 órakor a szálló elé megrendelt kisvonat pontosan érkezett, amire felfért mindenki, aki vonatozni szeretett volna és bevitt minket a városba.

Itt a csoport több részre oszlott, volt, aki az orgonakoncerten szeretett volna részt venni, volt, aki pedig az egri várba ment fel, volt, aki a Marcipán cukrászdában nézett körül.

¾ 2-kor gyülekeztünk a Dorner étterem előtt, itt találkoztunk azokkal, akik csak az ebédre tudtak eljönni, de szerettek volna találkozni régen látott barátaikkal. Itt tudtuk ünnepélyesen felköszönteni társainkat, akik a napokban ünnepelték a születésnapjukat.

4 órakor a kisvonat elvitte a csapatot a Szépasszony-völgybe. Itt a társaság a Sike pincét választotta, ahol Cseh Béla verseivel szórakoztatott minket.

A szálláshelynél Bachsitz Zoltán főzte nekünk a slambucot, Szeifert Zoltán pedig a vargányával megbolondított vaddisznópörköltet. Persze mindez nem jöhetett volna létre, ha Szeles Adorján nem hozta volna ismét a tűzrevalót és Gargya Imre a kellékeket...

Az est hátralevő részében kiosztottuk a jelen lévő új egyesületi tagoknak a tagsági igazolványát, majd csapra vertük a söröshordókat. Az esti retro disco sem maradt el.

Fényképek: http://www.ndk.hu/zs/egyesulet/2009/eger/foto/eger01.htm

http://www.ndk.hu/zs/egyesulet/2009/eger/dorner/ebed00.htm

 

Mikulás-est - 2009. december 5.

Az idei Mikulás-estet Budapesten a Bástya bisztróban tartottuk. Örömmel állapítottuk meg, hogy a tavalyi részvételt túlszárnyaltuk: összesen 64-en jöttünk össze.

Lassan érkeztek a résztvevők, ügyes háziasszonyok hozták a saját készítésű sütiket. Minden asztalra került egy kis kóstoló, a finom Weihnachtstollen (tradicionális német karácsonyi sütemény), zserbó, sajtos pogácsa hamar elfogyott.

Mindenki a részére kijelölt helyre ült. Kis üdvözlő lapra voltak feltűzve a nevek.

Az ülésrend kialakításának köszönhetően újabb barátságok születtek, nagy beszélgetések, emlékezések zajlottak a teremben. Sok névjegykártya, telefonszám cserélt gazdát.

Vacsora előtt köszöntöttük a Miklósokat és a duplán ünnepelt születésnapos Kassai Miklóst. A különböző saját választású menük elfogyasztása után megérkezett a Mikulás. Mint ahogy azt meghirdettük, kis verssel készültünk, elmondtuk a Mikulásnak, ő mézeskalács-szívvel ajándékozott meg bennünket érte.

Barna Károlyék, akik először vettek részt rendezvényünkön, mindenkinek hoztak egy kis apróságot, ezzel szerették volna meghálálni adakozásunkat, hogy segítjük őket a nehéz időkben. Leégett a házuk, otthonuk helyreállítására összegyűjtöttünk egy csekély összeget, melyet a tombolahúzás előtt átadtunk részükre.

Az otthon maradt 7-gyermekes társunknak tartottunk még gyűjtést, arra gondolva, hogy ezzel örömet szerzünk a családnak. Vántus József Bécsből érkezett két szatyor édességgel, ezzel szerette volna megajándékozni társait. Nagy részét a helyszínen kiosztottuk, a többit elküldtük postán Magyar Istvánnénak és gyerekeinek. Kaptak ők is a finom Stollenből, mézeskalácsból és az NDK-s Mikulás által kiosztott csomagból. Örülünk, hogy a segítségre szorulókat támogatni tudjuk..

A mikulás buli közben tombolahúzást is tartottunk, melynek fődíját Csát Miklós nyerte meg. Ő utazhatott el december 19-én Bécsbe az Adventi vásárba.

Ezután jót táncoltunk a régi retró-számokra. Éjfél körül mindenki elégedetten tért haza, ismét jót beszélgettünk és új tárasakat is találtunk.

Bowling party a Duna Plázában - 2010. január 16.

Az influenza járvány és a BKV sztrájk ellenére szép számmal gyűltünk össze a Duna Plázában egy szombat délutáni bowlingozásra.

Külön öröm volt számunkra, hogy nem csak a játékos kedvűek jöttek el, hanem azok is, akik egészségi okokból nem tudták felvállalni a nehéz golyók gurítását, de szerették volna magukat jól érezni velünk és egy pár órás beszélgetésre szívesen eljöttek közénk. Nagy meglepetésünkre a fiatal generáció – gyermekeink -is csatlakozott hozzánk. Ők a játék mellett érdeklődéssel hallgatták a régi sztorikat, történeteket, milyen is volt annak idején az NDK-ban, Berlinben melyik szórakozóhelyre jártak az ősök bowlingozni és a német szakkifejezéseket is megtanítottuk velük.

Délután 3-kor már meg is volt a létszám, ½ 4-kor a bemelegítések után kezdődhetett a vetélkedés. Vegyes csapatokkal két pályán folyt a versengés.

Egy-két fogás után hamar kiderült kinek van ebben gyakorlata.

Ez a kis szombat délutáni összejövetelünk nem csupán a játékról szólt, hanem arról, hogy nem felejtettük el milyen jó volt együtt lenni és közösen emlékeztünk a régi szép időkről.

Fotók: http://www.ndk.hu/zs/egyesulet/2010/0116/bowling.htm

Farsangi bál Budapesten - 2010. február 13.

Az idei farsangi bulinkat ismét a Hotel Touringban szerveztük meg. Ezen a szombat délutánon többen érkeztek önkéntesen a meghirdetett idő előtt a termet díszíteni, dekorálni. Nagy volt a sürgés-forgás, mindenki igyekezett kivenni a részét a közös munkából. Készültek a papír boák, a papírvirágok a falakra. Az előkészületek közben előjöttek a régi történetek mit is csináltunk mi annak idején az NDK-ban, milyen nagy buli volt a Rosenmontag, kinek milyen emlékei vannak erről az időszakról.

6 óra előtt folyamatosan érkeztek a résztvevők a finomabbnál finomabb süteményekkel, érdekes jelmezekkel.

Aszalós Edit kezdeményezésére egy közösségi játékban vettünk részt, ahol megtudhattuk, hogy az indián vadászok hogyan készülnek a vadászatra. Volt is nagy sikere, a srácok rögtön rájöttek, hogy hol is van az ő igazi vadászterületük és elindultak a büfé felé, hogy ne kelljen sorban állni a vacsora előtt.

A jelmezbemutató felvonulása után a tréfás vetélkedő következett, melyet Fekete Margó ötlött ki és vezette le. A vetélkedő után következett a hajnalig tartó zene-tánc, melyet zenészek szolgáltattak részünkre.

Volt, aki már éjfélkor hazaindult, de volt, aki éjjel kettőig táncolt. Mielőtt elköszöntünk volna figyelmeztettük egymást, hogy „azt a finom süti-receptet el ne felejtsd ám elküldeni"!

 

Színházlátogatás - 2010. március 21.

A Mikroszkóp Színpad délutáni előadásán az „Akarsz róla beszélni" című, Éles István retro kabaréját néztük meg.

33-an jöttünk össze az előadásra. A színház előtt örömmel üdvözöltük egymást, volt, akivel régen találkoztunk, de van, aki rendszeresen jár a programjainkra, aminek nagyon örülünk. Egyik társunk elmesélte, hogy szívesen jár színházba, de mióta egyedül, magányosan él, sajnos nincs kivel elmennie, így nagyon megörült a szervezésnek és főleg annak, hogy a régi barátokkal ismét találkozhat. A vidám kabaré után közösen elmentünk a színház közelében lévő Vak Varjú étterembe, ahova benéztek azok a társaink is, akik a színházba nem tudtak eljönni, viszont szívesen leültek velünk egy csésze kávéra, vagy fogyasztottak el egy kemencés lángost.

A találkozásunk végén vidáman tervezgettük a következő programunkat, gyalogtúra a Budai helyekbe, ami az esős időjárás miatt áprilisban sajnos nem jött létre.

 

Kirándulás a Normafához, akadályverseny - 2010. április 17.

Az esős időjárás miatt ez a rendezvényünk elmaradt.

 

Elektronikus kiadvány a 3. Országos Találkozóra - 2010. május 28-30.

Évkönyvet terveztünk kiadni, de az időközben összegyűlt információs anyag terjedelme miatt úgy döntöttünk, hogy egy eKönyvet bocsájtunk a tagok rendelkezésére, amelyben sokkal több képanyagot sikerült megjelentetnünk, mint gondoltuk és a tagok, valamint az országban működő helyi közösségek a kisebb csoportos találkozóinkon ezt könnyebben kezelhetik.

Fotók: http://www.ndk.hu/zs/foldvar/foldvar/fldvar_00.htm

Megköszönjük a pályázat kiíróinak a támogatást, amely nélkül alighanem kisebb bátorsággal kezdjük szervezni rendezvényeinket.

Budapest, 2010. szeptember 25.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Zsebényi József elnök

NDK-s Magyarok Egyesülete