Hartmannsdorfi találkozó 2010.október 23.

Minden évben érkezik a megívó, halljuk milyen nagy létszámban gyűlnek össze a KMST-i srácok a Chemnitz melletti Hartmannsdorfban. Gondoltam, egyszer meglátogatom őket. Tavaly sajnos nem tudtam ott lenni, de az idén Hős Tamásnak köszönhetően sikerült eljutnom nekem és Balog Bélának a találkozóra.

Hartmannsdorf Braugut http://www.braugut.de/ egy nagy létszámú vendégsereget befogadó komplexum, vendégfogadóval együtt.

Köszönet Veréb Jánosnak, hogy évekkel ezelőtt megtalálta ezt a helyet, ahol az idén már az áprilisban megalakult Chemnitzi Magyarok Kulturális Egyesülete szervezte az összejövetelt.

Kedves gesztus volt a szervezőktől, hogy a bejáratnál magyar nemzeti színű zászló fogadta az érkezőket, majd minden résztvevő kapott egy piros, fehér, zöld fonalból font karszalagot.

A hatalmas étteremben 350 főre terítettek aznap. Üres hely alig maradt. Öröm volt látni a régi barátok összeölelkező találkozását, a boldogságtól sugárzó arcokat, „ az idén is eljöttél..."

Az étteremben csak magyar zeneszámok voltak hallhatók, elismerés a discósnak, a régi slágerek mellett mai szerzők számai is lejátszásra kerültek, a fiatalok ízlésének megfelelő technósított változatok is, ami azért érdekes, mert a Chemnitz környékén élő magyarok a gyerekeiket is elhozták erre a rendezvényre, a 3 éves picikétől kezdve a 20-30 évesekig.

Úgy gondolom fontos a múltunkat, szokásainkat megismertetni gyerekeinkkel, hogy ők is érezzék jó együtt lenni, egymásnak örülni és reméljük ők is hasonlóképpen összejárnak majd hosszú évek múlva.

A találkozón bemutatkozott a Chemnitzi Magyarok Kulturális Egyesületének vezetősége, egyenként köszöntötték az egybegyűlteket. http://www.ungarn-in-sachsen.de/

Külön öröm volt számomra, hogy én is szót kaptam és az NDK-s Magyarok Egyesületének üdvözletét tolmácsolhattam, valamint a jövő évi terveinket ismertethettem, miszerint a Chemnitzi Magyok Kulturális Egyesületével közösen 2011. április 16-ra szervezünk egy emlékfa ültetést. Az előzetes tervek szerint a városvezetés a különböző nemzetek által egy fasort kíván ültetni Chemnitz belvárosában és mi magyarok ültethetnénk az első fát, annak emlékére, hogy nagyon sok egykori magyar fiatal dolgozott KMST-ban.

Beszédem végén meghívtam a jelenlévőket és persze azokat is, akik nem tudtak eljönni, a jövő évi országos találkozónkra, melyet 2011. június 3-4-5-én rendezünk meg Balatonföldváron.

Az est meghívott vendége Piliscsabáról érkezett fiatalokból álló magyar néptánccsoport volt, akik színvonalas előadásukkal táncra perdítették a nézőközönséget is.

Az idén első ízben magyar ételek közül is lehetett választani az étlapról, ami szintén figyelmesség volt a szervezők részéről, valamint az is, hogy a kisebbeknek egy foglalkoztató sarkot rendeztek be, hogy a kicsik is el tudják foglalni magukat, míg a szülők a barátokkal beszélgetnek, táncolnak.

Örültem annak, hogy szállásadómat Csuka Attilát megismerhettem, baráti látogatást tehettem Brydl Jánosnál, aki nagyon sokat segít a két egyesület jó kapcsolatának létrejöttében. Bodnár Miklós segítségével megtekinthettem az egykori Hochhaust, ami ma szállodaként működik http://www.residenz-hotel-chemnitz.de/ és 2011.április 16-án a magyar csoportnak itt lesz a szállása a régi lakóotthonban. Személyesen beszélgethettem terveinkről Korbuss Etelkával Szőke Jánossal, Barlai Melanival és André Horváthtal. A jét egyesület céljai szinte egybecsengenek, a faültetés utáni közös projekt a gyerekeink nyelvtanulását fogja elősegíteni.

Remélem a tavaszi faültetésen már ismerősként üdvözölhetem az egykori KMST-iakat és a következő hartmannsdorfi találkozóra egyre többen fognak érkezni Magyarországról is.