Sajtóanyag a IV., balatonföldvári NDK-s találkozóhoz

1967-ben a Munkaügyi Minisztérium és az NDK Munka- és Bérügyi Államtitkársága munkaerő-együttműködési egyezményt kötött, melynek keretében elsősorban magyar fiatalok NDK-beli vállaltoknál dolgoztak, nyelvet és szakmát tanultak. A foglalkoztatással az ú.n. Ratkó-korszak népes korosztályát, valamint az 1968-ban induló új gazdasági mechanizmus életbe lépésével prognosztizált munkaerő-fölösleget kívánták elhelyezni, míg az NDK főként a Berlini Fal felépítése (1963) előtti népesség-vesztésből, majd a határőrizet kötöttségeiből fakadó munkaerő-szükségletét pótolta ezen az úton.

1980-ban utazott ki az utolsó csoport – kb. 800 fő (összlétszám kb. 2 700 fő) – 3 éves szerződéssel. Az egyezmény 12 éve alatt több mint 40 ezer fiatal dolgozott az NDK-ban, közülük mintegy 15 ezren töltötték ki munkaszerződésüket. Az akkor legfiatalabb 18 évesek is ma már az ötödik évtizedükben járnak. A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) szerint kb. 10 ezren élnek közülük ma Németországban.

Számos internetes közösségi fórumon alakultak olyan csoportok, ahol az egykor együtt dolgozók keresték társaikat, ismerőseiket. Az ndk.hu weboldal ezeket a csoportokat, valamint a csoportjaikat keresőket gyűjti össze és nyújt lehetőséget a kapcsolattartásra, életük élményeinek megosztására. Információink szerint - a nyugdíjas kor felé közeledve - egyre inkább felértékelődnek fiatalkori, mai szemmel nézve is nem mindennapi élményeik, munkájuk, kapcsolatuk egy más néppel, szokásokkal, hagyományokkal. Egyre több olyan csoportól van ismeretünk, kapcsolatunk, akik rendszeresen szerveznek találkozókat.

2008 szeptemberében szerveztük az első NDK-s találkozót Balinkán kb 300 résztvevővel.

Balatonlellén 2009. júniusában a második országos találkozón már több mint ötszázan vettek részt. A péntek déltől vasárnap délig tartó rendezvényen a kisebb közösségek találkozásán túlmenően filmvetítéseket tartottunk dokumentum- és amatőrfilmekből, kiállítást rendeztünk az egykori megszokott tárgyakból, fotókiállítást régi fényképekből és Bedő Ivánnal beszélgettünk a 20 éve (1989-ben) történt változásokról. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság szakemberei a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre adtak választ. Csatlakoztak a rendezvényhez a mai MZ-esek és újra megkóstolhattuk a Currywurstot és a Bratwurstot. A találkozó harmadik napján az „NDK-s Magyarok Egyesülete” tartotta közgyűlését.

A rendezvényről a Magyar Rádió, az MTI, a Nők lapja és számos internetes portál adott tudósítást.

2009. augusztusában engedélyt kaptunk az Országos Levéltárban található anyagok kutatására és archívumban történő közlésére, az első részleteket a 2010. évi balatonföldvári találkozóra megjelenő E-könyvben digitálisan jelentettük meg. Emellett az Egyesület rövid történetét, valamint visszaemlékezéseket gyűjtő pályázatunk legjobb anyagait adtuk közre sok-sok fényképpela következő találkozón.

A 3. országos találkozót a balatonföldvári Hotel Riviérában rendeztük május 28-30. között. A programtervben szerepelt a kerek évfordulós házastársak házasságkötésének „felfrissítése” német hagyományok szerint, a „Kaffee und Kuchen” német módra, újra fogyaszthattnk Currywurstot, Trabantos felvonulás volt egy emlékfa ültetésének helyszínére. A programban szerepelt az NDK történetének kutatójával, Németh Istvánnal való beszélgetés, a Wendéről, a Berlini Falról szóló filmek vetítése, retró kiállítás, melynek egy része Földvár után állandó kiállítási helyszínt kap. (És ez 2011. májusában meg is történt.)

Vasárnap délelőtt az „NDK-s Magyarok Egyesületé”-nek közgyűlésére került sor.

A negyedik találkozó sem szolgál nagy újdonságokkal: pénteken délután főzőverseny, este saját erőből rendezett diszkó lesz. Szombaton a megnyitót megelőzően Csizmadia Sanyi énekel, majd a megnyitót követően a retró-kiállítás megnyitása következik. Ebéd után a tavaly ültetett emlékfánál emléktáblát avatunk. Visszatérés után Feledy Péter a vendégünk: az 1976-ban készült, a „Magyar fiatalok az NDK-ban” c. tv-filmről beszélgetünk. A megszokott Kaffee-Kuchent követően csoportkép készül a résztvevőkről, majd vacsora után az eredményhirdetések, tombola-sorsolások következnek. Ezután a megszokott Csiák-diszkó zárja a napot.

Vasárnap az Egyesület közgyűlése és a találkozó bezárásása áll programpontként a reggeli és az ebéd között.