KEZDŐOLDAL KÖZÖSSÉGI OLDAL EGYESÜLETI OLDAL ARCHIVUM KERESÉS KAPCSOLAT
2023. október 04., szerda | 40. hét | Ferenc névnapja van    

Információk
Csevegő
Rendezvények
Beszámolók
Fórum
Képgaléria
Blog
Chat
Videók
DDR múzeum
Telekocsi
 
Sós Sándor albumába új kép került feltöltésre
Weisswasser - Boxberg


 
Dresdenerheide
Frohe Weihnachten für alle! Boldog vagyok, hogy csatlakozhattam az egyesülethez. (Elég soká jutott eszembe.) Szeretnélek belemeríteni és elringatn...
Tovább>>


 
Elnökségi ülés 2023.06.14. du.17:00
Meghívó

az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete elnökségi ülésére, melynek
időpontja: 2023. június 14. (szerda) 17:00Tovább>>


 
Beszámoló a szelidi hétvégéről


Tovább>>


<<< Vissza a hírekhez
Csepeli Hírmondó
Bobák János [bovill] - 2019-01-23 20:22:03
NDK múzeum az Orgonás utcában

NDK múzeum az Orgonás utcában

Létezett egy egyezmény a korábbi NDK és Magyarország között 1967 és 1983 között, amelynek értelmében magyar fiatalok dolgozhattak Kelet-Németországban három évig. Összesen mintegy 40 ezer magyar élt ezzel a lehetőséggel. Köztük volt Bobák János, aki villanyszerelőként végzett a Bajáki Ferenc Szakközépiskolában (most Weiss Manfréd iskola) 1977-ben, majd Erfurtba került az Umformtechnik gépgyárba. Jelenleg az ELMŰ-ÉMÁSZ Kereskedelmi Kft-nél ügyfélmenedzserként dolgozik. Hosszú évek alatt összegyűjtötte azokat a tárgyakat és dokumentumokat, amelyek az NDK-ból származnak. Gyűjteményéhez sok NDK-s társa, ismerőse hozzájárult, végül 2011. május 7-én megnyitotta az NDK múzeumát az NDK-s Magyarok Egyesületének támogatásával a családi házukban, az Orgonás utca 15. szám alatt.

„Kalandvágyból, a jobb fizetés reményében vállaltam munkát az NDK-ban. Abban az évben több százan mentünk Erfurtba. A cég biztosított lakást, ahol öten laktunk. A fizetésem már az elején magasabb volt, mint itthon. Ott ismertem meg a feleségemet, aki Pécsről került Erfurtba. Két évig dolgoztam kint, és a házasságkötés miatt jöttünk haza. Időközben rengeteg NDK-ból származó különféle használati és háztartási tárgyaink lettek. Az NDK-ban dolgozó egykori magyar fiatalok egy csoportja megalakította az NDK-s Magyarok Egyesületét 2009-ben, majd rá egy évre megszületett az ötlet, hogy jó lenne a sok kelet-német emléktárgyat megőrizni és kiállítani. A családi házunk egyik helyiségében nyitottuk meg a múzeumot, amelyet bárki ingyen megtekintheti” – mondja Bobák János.

A szoba nagyságú helyiség polcai tele vannak emlékezetes mindennapos eszközökkel. Ismerős a turmixgép, szendvicssütő, habverő, kávé- és húsdaráló, hajszárító, ágymelegítő, lábasok, termoszok, centrifuga, mosógép, az olcsón felvásárolt plédek, tűzhelyek. Akkoriban nagy keletje volt a kelet-német Praktika fényképezőgépnek, diavetítőnek, rádiónak, magnónak, óráknak. Megtalálható egy egész készlet kelet-német márka, sok aprópénz, mindenféle érmék, jelvények, lottószelvények, eredeti munkaszerződések. Különleges darab a fűtőszálas autó jégkaparó. A magyar AMO szappan úgy került ide, hogy az NDK-ban jó pénzért el lehetett adni, mert hiánycikk volt, és a németek szerették a finom illatát. A Magyarországon vásárolt Lewis farmerért is szép árat fizettek. Egy német szendvicssütőt vagy fényképezőt pedig idehaza lehetett eladni haszonnal. Várható, hogy Erik Honecker, az utolsó kelet-német pártvezető képével is bővül a gyűjtemény, mert annak idején minden helyen lehetett látni a portréját.

„Az egyesület tagjai rendszeresen összejárnak, évente megrendezik az NDK-s magyarok országos találkozóját. Németországba minden év tavaszán nosztalgia utat szerveznek, barátság fákat ültetnek azokban a városokban, ahol dolgoztak. Találkozókat, kirándulásokat szerveznek az egész ország területén. A múzeum folyamatosan gyarapodik, mert mindig akad valaki, aki elhoz egy régi emléktárgyat, dokumentumot. Vándorkiállításon is részt veszünk. A látogatók száma változó: egyszer 10-15 látogató is érkezik, máskor alig. Szívesen fogadok mindenkit, akár egy történelmi órán is be lehet mutatni, milyen volt az NDK” – teszi hozzá Bobák János.

Az NDK múzeum márciustól októberig minden hónap első hétfőjén látogatható bejelentkezés alapján az Orgonás utca 15. szám alatt. Elérhetőség: bobakjanos@gmail.com. Bővebb információ az NDK.hu oldalon olvasható.

Cs. A.

2019.január.22. 


BEJELENTKEZÉSEmlékezzen rám!

Bejelentkezés

Regisztráció

TÁMOGATÓINK
Derik Hungária
TURUL ÉTTEREM ÉS PANZIÓ
J-ART SERVICE BUDEAPEST
NDK-s Kiállítás Budapest

PARTNER OLDALAK
Magyar Kulturális Egyesület Chemnitz és környéke honlapja
NDK-smagyarok.eu
Magyarok Hennigsdorfban
Dolgoztál az NDK-ban?

LÁTOGATÓK AZ OLDALON
Oldalainkat 4 vendég és
0 tag böngészi


Részletes online tagok listája

KI VAN A CHATEN?
Jelenleg 1 tag van a Chat-en.
Belépek a CHAT-re

LEGÚJABB TAGJAINK

Deák Béla [Sheriff]Szabó Mihály. [Minnou]Szabo Lajos [SzL]Tibor Makai [Hayabusa]szabó sándor [bodonyi 54]STATISZTIKA
  NDK-s Magyarok Egyesülete Webdesign: RÉVÉSZ COMPUTER és BDS Honlapkészítés: RÉVÉSZ COMPUTER